Brexit po Clarkovsku vás bude bavit. Zaručeně

Ať žije prokrastinace! Takhle nějak to vypadá, když se k napsání recenze nedokopu hned po dočtení… Co kdyby se na tom fb mezitím stalo něco zajímavého? Dobře, nebudu se už omlouvat ani vymlouvat – tady je. Uznávám, jedna z mých slabších. Ovšem když si teď zpětně čtu svou recenzi na Obnaženou Paříž, zas tak zlé to dnes není.

Když Paula Westa osloví jeho bývalá přítelkyně Elodie, zda by pro ni nechtěl pracovat jako její asistent v Bruselu, vypadá to jako skvělá nabídka. Europlat asistenta europoslankyně… kdo by to nebral. Proto už asi tušíte, že to Paul vezme. Náplní jeho práce má být zpráva o menšinových a regionálních jazycích, respektive získání prostředků z fondů EU na jejich podporu a výuku na školách. A to hlavně ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku. Tedy zemích tvořících Velkou Británii. Což je ve chvíli, kdy Británii dělí jen několik dní od referenda o vystoupení z EU, docela zásadní věc. Lidé jsou nerozhodnutí, průzkumy vycházejí těsně. Elodie za ním přišla ještě s plánem, který má za cíl udržet Brity v unii. Postupně se však začne ukazovat, že jejím cílem je ještě něco trochu jiného…

Merde po evropsku je v pořadí šestým dílem série Merde! britského autora Stephena Clarka, již přes dvacet let žijícího v Paříži. Kniha má 286 stran pevnou lesklou obálku bez přebalu. Tak jako všechny ostatní Clarkovy knihy, i tuhle vydalo nakladatelství Plus. Tak jako ostatní knihy S. Clarka, i ta nejnovější je zárukou pořádné dávky britského humoru a (troufám si říct) přátelského strefování se do Francouzů. Zatímco u těch předchozích tří, co jsem četla, jsem se řehtala na celé kolo, tady něco takového bohužel říct nemůžu. Nemůžu však na druhou stranu ani říct, že bych se vůbec nebavila. To zase ne. To ovšem neznamená, že vy třeba u čtení nebudete padat do kolen, nebo jak se to říká (já vím, měla bych to vědět, nicméně vy byste to v jednu ráno asi taky nevěděli). Už vám ji slibuji příliš dlouho, takže to prostě napíšu, i kdybych měla usnout na klávesnici. Česká republika má v příběhu rovněž své zastoupení, a to v postavě lobbistky Šárky (za obnovitelné zdroje). Napadlo mě, že by vás tahle informace třeba mohla zajímat. Příběh je protkán Paulovými neustálými narážkami na Elodiina milostná dobrodružství (lekce dánštiny, švédské stoly, apod.), zatímco on si může o jazykových kurzech nechat jenom zdát. A přitom by tak rád zdokonalil svou francouzštinu s Elodiinou asistentkou Manon… Docela by mě zajímalo, jestli mu to Clarke v nějakém příštím díle (nevím, jestli bude, ale mohl by) vynahradí, nebo jestli už dozrál pro dlouhodobý vztah. Celkem dobré je, že nemusíte mít načtené všechny předchozí díly a bez problémů se začtete. Já jsem třeba četla jenom první a tento. Ostatní budou časem taky následovat, na to vezměte zasedání europarlamentu (otráví vás spolehlivěji než jed). Tak úplně nevím, proč to píšu, ale nevadí =D Ikdyž to tak z mých předchozích slov nemuselo vyznít, skvěle jsem se bavila (sice ne tolik jako dřív, ale nevadí) a proto vám teď knihu směle doporučuji.  


Mé hodnocení: 

Co na tvorbu Stephena Clarka říkáte vy?

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře, vždy mi udělají radost :)

Používá technologii služby Blogger.